• Call Us Free On : 0800 587 2107
  • Call Us Free On : 0800 587 2107

Bournemouth & Poole College

Case Study

Bournemouth & Poole College

Introduction

One example of an incredible transformation facilitated by refurbishment can be seen at the Bournemouth and Poole College’s Lansdowne Campus.

Before the redecoration, the space in question (an old art room from 1913) had become dark and uninspiring. A once traditional and elegant room, with a high-pitched ceiling and large windows to allow boundless sunlight in, had its most beautiful features obscured by rows of highly mounted shelving that blocked out the windows. The installation of a mezzanine floor also failed to compliment the architecture of the room.  Bournemouth and Poole College wished to return the space to its former glory, hoping to recapture the formerly bright and airy atmosphere.

Result

Solving the problem was down to a collaborative effort. Frem Group worked with Footprint Architects in order to come up with a plan for renovating this space, and designing a layout that accentuates and revitalises the features of the room. Though we aimed to modernise the educational building, we also wanted to honour its traditional architecture and rich history.

The arches in the art room, composed of brickwork, were sandblasted in order to emphasise the accompanying furniture and serve as a background. The colour scheme of the design is muted in comparison to other case studies, in order to appropriately compliment the antiquated building. We fitted latitudinal shelving units, clearing space for the windows to allow natural light through. The colour of the shelves is a pale, soft shade of grey. Wall bays were fitted into around where the steel beams connect to the wall, and a pathway was built through the main library section with hardwood flooring.

The inclusion of a path means that there are cluster zones surrounding it in a different shade, and these spaces lend themselves to housing acoustic pods and group study rooms. The modern, acoustic pods fit in well with the renovation, and private study rooms were made with glazed panels. The pods and small study spaces are private and ideal for individuals or small groups, and offer an ideal collaborative space for the college. Not only is this change practical, but aesthetically pleasing and modern, without detracting from the history of the establishment.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Sources

http://www.frem.co.uk/case-studies/bournemouth-lansdowne